Optinen harha joka muuttaa Hollywoodin tähdet toisiksi

Sean Murphy, entinen psykologian opiskelija joka nykyisin toimii Queenslandin yliopiston apulaistutkijana Australiassa, huomasi vahingossa optisen vääristymän vaikutuksen: hän latasi ensimmäisenä ”You Tubeen” kuvasarjan nimellä ”Ugly face illusion” joka luokiteltiin toiseksi parhaaksi ”Best Illusion of the Year” kilpailussa.

Kyseessä on sarja kuuluisista Hollywoodissa vaikuttavista henkilöistä otettuja valokuvapareja joissa kuvat näytetään nopeasti peräkkäin. Näiden henkilöiden joukosta voi helposti tunnistaa näyttelijöitä kuten Tom Cruise, Brad Pitt, Jennifer Aniston, Jennifer Lopez, Cameron Diaz, Jessica Alba, Halle Berry, Nicole Kidman, George Clooney ja Sandra Bullock, joita kaikkia olemme tottuneet ihailemaan heidän kiistattoman kauneutensa takia.

Sean Murphy huomasi, että nopeasti peräkkäin näytetyt kuvat aiheuttavat optisesta harhasta johtuvan vääristymän. Tämä mekanismi näyttää ihmissilmälle jotain mitä ei ole olemassa, se pystyy siis huijaamaan täysin ihmisen näköjärjestelmää ja näin kuvissa olevat kasvot muuttuvat järkyttäviksi.

Itse asiassa riittää että käyttäjä katsoo muutaman minuutin ajan näytön keskellä olevaa ristiä siitä katsettaan siirtämättä jonka jälkeen hän voi nauttia varsinaisesta näytöksestä: kuuluisimmat tähdet eivät enää näyttäydy täydellisinä kuten normaalisti, he eivät ole enää ehdottoman kauneuden perikuvia vaan päinvastoin, näyttelijät ovat yllättäen rumia, tunnistamattomia ja epämuodostuneita, voisi sanoa että heistä on tullut varsinaisia hirviöitä; kuka ilman hampaita, kuka ilman hiuksia, kuka ilman kulmakarvoja.

Tämä huvittava optinen harha painottaa käytännössä ihmiskasvojen pienimpiä virheitä ja erityispiirteitä, kuten pyöreitä ja ei niin symmetrisiä silmiä, korkeaa otsaa tai litteitä kasvoja tehden hahmoista näin täydellisiä karikatyyreja.

Yksittäin kasvot saattavat edelleen näyttää viehättäviltä, mutta kasvojen erilaisuus aiheuttaa tämän radikaalin muutoksen: itse asiassa suuret silmät nähtynä ennen pieniä silmiä näyttävät suhteettomilta.

Optinen harha joka muuttaa Hollywoodin tähdet toisiksi